PTFE Coated (o.a. Xylan 1070)

PTFE, wat staat voor PolyTetraFluoroEthyleen, werd uitgevonden in 1938 door een werknemer van Dupont USA. Bij toeval werd ontdekt dat een koelmiddel, op basis van fluorpolymeer, tot een vaste stof was gepolymeriseerd. Dit middel bleek bestand tegen zuren, oplosmiddelen, hoge-en lage temperaturen. Ook ontdekte men dat PTFE een hele lage wrijvingscoëfficiënt heeft. Het werd vervolgens vooral in defensie, luchtvaart en nucleaire industrie toegepast en sinds 1946 is de naam Teflon (van Dupont) vrijgegeven.

PTFE kan in verscheidene kleuren worden geproduceerd (o.a. Blauw, Geel, Rood en Zwart) en geeft een hele goede corrosiebescherming. Het kan worden gebruikt tot 260°C en voor een goed eindresultaat is een (juiste) voor-behandeling heel belangrijk. Met uitzondering van RVS dient het materiaal eerst behandeld te worden met een primer (tegen corrosie) waarna de PTFE laag volgt. Het verwarmen van de materialen om de PTFE aan te brengen vindt plaats in ovens en hierbij versmelten de toplagen in elkaar. Op deze manier voldoet het aan de eisen die worden gesteld door bijv. de offshore en (petro)chemie.

Ondanks de laagdikte die op de materialen wordt aangebracht blijven de materialen eenvoudig te monteren. Hierbij wordt vaak wel gewerkt met overmaatse moeren om een goede passing te behouden. De corrosieweerstand blijkt ook uit de neutrale zoutsproeitest. Verdere testen laten een laag wrijvingscoëfficiënt  zien.

Xylan 1070 van Whitford is een coating, ook wel fluoropolymer coating genoemd. Xylan is gebaseerd op een organisch oplosmiddel en is begin jaren 70 primair ontwikkeld voor het coaten van bevestigingsmaterialen. Xylan bestaat bij door ons behandelde materialen normaliter uit 2 lagen, ze worden 2x “behandeld”. Samen met de juiste voorbehandeling, bijvoorbeeld Whitford primer 4090, zorgt het voor een uitstekende corrosie-bescherming, neutrale zoutsproeitest tot wel 3000 uur. Ook is de wrijvingscoëfficiënt van Xylan is erg laag, lager dan bijvoorbeeld Elektrolytisch Zink. De laagdikte van deze coating is meestal ca. 25mu (van 20 tot 60 mu) en de bewerkte materialen kunnen gebruikt worden bij temperaturen van -195°C tot +260°C.

Na meerdere malen (de-)monteren behouden de behandelde materialen de bescherming van deze harde en corrosie vaste coating PTFE. Neem contact op voor alle vragen over PTFE.

Stokvis trading b.v.

Uw partner in bevestigingsmaterialen

Stokvis trading b.v.

Your partner in the field of fasteners
and accessories